Wednesday, 13 January 2016

How to put music on Blogger / Cara mudah letak lagu dalam Blogger

Assalamualaikum. Lama xbuka blog. Heee. Buka tu buka tp xupdate. Ni Dawie duk cari mcm mana nk buh lagu dlm blog. Duk jealous asyik buka blog org tetiba keluar lagu. Haha dawie nak jgk. Jenuh duk buat tp xjadi2. Bila buka satu blog ni menjadi pulak apa yg dia ajr. Boleh buh byk lagu pulak. Mashihh abam. Haha. Okay ni Dawie pulak yg nak kongsi tips mudah and simple lah cara abam tu ajar. InshaAllah menjadi. X perlu nak sign in apa2. X perlu coding2 yang serabut bagai ni, buat pening jer nanti.

STEP 1 Dashboard --> Layout --> Add a gadget --> Javascript/ HTML

STEP 2 Set up untuk lagu. Korang boleh pergi SCM Player http://scmplayer.net/ <= klik link ni 

STEP 3 Korang pilih la JE skin jenis apa yang korang nak. Nanti just 'tick' pada bulatan tu tau and tekan 'NEXT'.


Pastu pilih lagu yg korang nak.


And then type je Tajuk yg korang nk letak pastu sebelah dia copy link URL dr youtube . Buka je lagu yg korang nak dekat youtube pastu kat atas tu copy link dia and paste kan dekat box yg dia sediakan. Buh la berapa byk lagu yg nak. Okay ? ;p

 Pastu tekan 'NEXT' lagi.


Then, penuhkan tick pada ruang tu. Ikut kreativiti korang la. Bila dah siap tekan butang 'DONE'

STEP 4
Sekarang, korang boleh laa dapatkan kod untuk lagu korang tadi. Just copy semua kod dalam box tu dan paste kan dalam javascript/ HTML seperti di langkah 1 tadi.


STEP 5
Bila dah siap, apa lagi?? SAVE laaaa. Selamat mencuba. =)

0 comments: